Histoire

In December 1929, werd Christiaan van den Heuvel geboren als oudste zoon van een bekende bakker in Valkenswaard, een dorp in het zuiden van Nederland. Als kleine jongen al maakte hij zijn eigen koets voor zijn geit en zo werd de interesse voor het mennen en het bouwen van rijtuigen geboren. Zijn vader gaf hem de kans vele opleidingen te volgen en hij studeerde uiteindelijk af aan de Universiteit op 22-jarige leeftijd.
Toen ontmoette Christiaan zijn vrouw Elisabeth. Haar ouders’ passie voor paarden en rijtuigen had het allemaal. Hij zag de zwarte Gelderlanders en de Grey's in de stallen, ongeveer 15, de antieke rijtuigen in de tuin en zo groeide de belangstelling voor deze wereld meer en meer. Hij en Elisabeth genoten van de vele ritten samen op de rug van het paard, evenals de vele ritten die ze maakten met diverse rijtuigen en een tweespan paarden, wat in die tijd niet gebruikelijk was.
Als hobby begon Christiaan de handel in Shetlander pony's, wat later resulteerde in professionaliteit. Hij verkocht Shetlander pony's wereldwijd, maar veruit de meeste naar Italië en Duitsland. Met zijn fokmerries en hengsten nam hij deel aan verschillende shows.
In de jaren 60 kocht hij zijn eerste volbloed hengst ‘Comet’, welke de Derby won in 1957.
Christiaan was de eerste die begon met het kweken van een nieuw type paard in Nederland, een kruising tussen zijn volbloed hengst ‘Comet’ en de Gelderland merrie. In het begin zag de jury de veulens niet graag omdat ze een lichte bouw hadden en daardoor niet zwaar genoeg waren voor het werk op de boerderij, waarvoor de Gelderlanders op dat moment nog steeds gebruikt werden. De Gelderlander had een dubbele rol op zondagen, wanneer ze ook gebruikt werden voor dressuur en springen.
Na een paar jaar begonnen de veulens van ‘Comet’ goede resultaten te boeken op evenementen en werden het uitstekende springers. Jaren later wilde iedereen dit type paard hebben voor de top sport en dat was het begin van wat we nu noemen het KWPN stamboek.

In de jaren 70 werden de eerste competities verreden in het vierspan rijden. Op dat moment was Henri, 2de zoon van Christiaan en Elisabeth, reeds ingestapt in het bedrijf. Hij begon met het ombouwen van een oud rijtuig naar een marathonwagen en met succes! Zijn eerste klanten in Nederland waren 'Velstra' en 'Chardon'. Vanaf dat moment evolueerde het allemaal zeer snel. Henri was en is nog steeds een zeer goed ontwerper en vakman. Verschillende nieuwe ontwerpen en technische ontwikkelingen staan op zijn naam.
De jaren 70 symboliseren ook de reeds op gang gekomen handel in antieke rijtuigen, welke geleverd werden verzamelaars over de hele wereld om hun collecties te vervolledigen. Bovendien bevond Christiaan van den Heuvel zich in een status dat hij het zich kon veroorloven sommige zeer exclusieve rijtuigen als privé bezit te behouden. Heden ten dagen bezit het bedrijf een privé collectie antieke rijtuigen waaronder enkele zeer zeldzame en eersteklas exemplaren. Met name rijtuigen van Nederlandse, Belgische en Franse makelij.
In 1980 stapte Frits, 1st geboren zoon van Christiaan en Elisabeth, ook in het bedrijf. Hij heeft een grote passie voor paarden en zijn specialiteit is dan ook ´paarden en tuigen´. Hij leverde paarden aan ‘Harrods’ in Londen, het Cavalerie en veel particuliere menners in het Verenigd Koninkrijk.
Tot slot rond 1985 stapte ook Eric, 3de en jongste zoon van Christiaan en Elisabeth, in het bedrijf. Zijn specialiteit was het verzamelen en restaureren van antieke rijtuiglampen. Hij heeft nu meer dan 250 paar lampen samen.
Vanaf 1980 was de naam 'Chr. van den Heuvel & Zonen' een feit…en tot op heden Europa ’s meest toonaangevende bedrijf in de mensport - The House For Fine Carriages!